Koldhævede valnøddeboller er nemme at lave og kan varieres på mange forskellige måder med forskellige typer af mel, nødder og kerner. Jeg har her lavet en variation med valnødder og knækkede rugkerner. De er dejlig bløde og luftige.
Det gode, ved denne type boller, er også, at du undgår fingrene klistret ind i en masse dej. Du skal nemlig bare blande alle ingredienser med en grydeske og sætte det i køleskabet. Nemmere bliver det næsten ikke.

Du kan som sagt varierer med forskellige typer af mel eks. ølandshvede eller hvidhvede eller komme en 5-korn-blanding af frø i stedet for knækkede rugkerner. Det er bare med at komme i, hvad du lige har i køkkenskabene. Dog skal du stadig være opmærksom på typer af mel. Hvis du bruger for meget groft mel, vil dejen blive alt for tung og tør, så cirka kun 1/3 groft mel.

Koldhævede valnøddeboller
ca. 12 boller

Ingredienser:
10 g gær
6 dl koldt vand
1 tsk salt
100 g knækkede rugkerner
2 dl fuldkorns hvedemel
6 dl hvedemel
80 g grovhakket valnødder

Fremgangsmåde:
1. Opløs gæren i vandet.
2. Tilsæt salt og de knækkede rugkerner
3. Hak valnødderne groft og kom dem i.
4. Rør først fuldkornsmel i og derefter hvedemel. Dejen skal være våd og klistret, men ikke flydende.
5. Kom film og skålen og sæt den i køleskabet til dagen efter.
6. Tænd ovnen på maksimal temperatur ved almindelig ovn. Jeg satte min på 275 grader. Kom klatter af dejen på en bradepande beklædt med bagepapir.
Bag dem i ca. 15 min.
img_4588

Flere skønne bagværks-opskrifter:
Rugboller med chokolade
Gulerodsbrud