Julen er fyldt med traditioner, og hjemme hos os er klejner altid en del af julen. I min barndommen var det en far-datter-beskæftigelse, men nu er det faktisk kun mig, der laver dem og min far der kigger ud i køkkenet ind i mellem og følger processen. Og selvfølgelig nyder dem til julekaffen. 

Klejner findes der vidst et hav af opskrifter til og ønsker om, hvordan de skal være. Disse er ret klassiske og smagt til med en anelse kardemomme og dejlig citronskal. De er gode sprøde og smager som en klejne skal, synes vi hvert fald herhjemme ;-) Jeg har kogt dem i rapsolie, men hvis du er til den mere traditionelle kogning, skal du koge dem i svinefedt. 

Julens klejner

Ca. 30 stk.

Ingredienser: 

  • 250 g hvedemel
  • 100 g smør
  • 85 g sukker
  • 2 spsk piskefløde
  • 1 æg (str. M/L)
  • reven skal fra 1½ økologisk citron
  • ½ tsk kardemomme

Kogning:

2 l. rapsolie

Fremgangsmåde:

1. Kom melet i en skål og hak det kolde smør i. Smuldr det grynet med fingrene. 

2. Tilsæt sukker, kardemomme og reven citronskal. 

3. Pisk æg og piskefløde sammen med en gaffel og saml hurtigt dejen med det. 

4. Pak dejen i husholdningsfilm og stil den i køleskabet i et par timer, mens helst natten over. 

5. Tag dejen ud og lad den temperer en smule på køkkenbordet 15-30 minutter. 

6. Rul dejen ud på et let meldrysset bord. Evt. der skal arbejdes en smule mel ind i dejen, hvis den har svært ved at hænge sammen. 

7. Dejen skal rulles ud til ca. ½ cm tykkelse. Skær den i skrå strimler med en klejnespore eller med en skarp kniv. Klejnerne kan skæres i varierende centimeter afhængig af hvilken størrelse på klejnerne du ønsker. Prøv med 3 cm brede og 8-10 cm lange, men husk du kan altid gøre dem mindre eller større. 

8. Skær et lille snit på langs i midten af klejnen og træk den ene spids igennem, så der laves en klejnesløjfe. 

9. Varm olien op i en gryde. Du kan tjekke om den er varm nok ved at sætte enden (IKKE den brune, hvor vi plejer at stryge, men den hvor der kun er træ) af en tændstik ned i olien, og hvis det bruser omkring træet er olien varm nok. Hvis du har et termometer, skal olien være ca. 180 grader varm.

10. Kog 3-4 klejner ad gangen, ikke flere, ellers så falder temperaturen for meget. Vend dem ind i mellem med en hul ske, så de bliver ensartet lysebrune over det hele. Tag dem op med hulskeen når de er færdige og læg dem på fedtsugende papir fx et par lag af køkkenrulle. 

11. Når de er helt afkølet lægges de i en lufttæt beholder eller kagedåse.