Grønkål og græskar er i sæson netop lige nu. I forbindelse med mit job ved siden af studiet, blev jeg opmærksom på hvor lækkert grønkål kan være, hvis bare man får lavet en smagfuld dressing til det. Jeg har normalt aldrig spist særlig meget grønkål, men det er jeg godt nok begyndt på. Det mest centrale, når man laver kålsalater, er 1) at få det fintsnittet, så det ikke er så sejt og groft at tygge i og 2) få lavet dig en dejlig smagfuld dressing, som kan marinere din kål og gøre den blød og lækker til dig!
Derudover er jeg også helt vild med bagt græskar – kunne spise det hver dag! Jeg har i denne salat brugt butternut squash, men du kan sagtens også bruge eksempelvis hokkaido græskar. Jeg krydrede græskaret med salt og peber, rosmarin og presset hvidløg, men det kan du altid skifte ud alt efter, hvad smag du er til.
img_4882

Salaten kan sagtens holde sig i køleskabet nogle dage og ofte er den egentligt bedst dagen efter, da den har fået lov at stå og trække natten over. Så kan du altid tilsætte friske råvarer og pifte den lidt op igen.
For at kræse lidt mere om salaten kunne du også med fordel tilføje feta, det tror jeg bestemt kun gør den endnu mere smagfuld og lækker.

Grønkålssalat med bagt græskar
Ingredienser:
200 g grønkål
60 ristede solsikkekerner
1 græskar (jeg bruge butternut squash)
3-4 spsk olivenolie
Salt og peber
Krydderi eks. rosmarin
2 store fed hvidløg

Dressing:
4 spsk olivenolie
1 spsk vand
1 tsk grov dijon sennep
1 tsk citronsaft
1 tsk flydende honning
Salt og peber

Fremgangsmåde:
1. Skær græskar ud i mundrette stykker. Kom dem i en frostpose og tilsæt olie. Luk posen til og bland rundt så olien bliver fordelt.
2. Spred græskarstykkerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir og drys med salt, peber og rosmarin. Drys med presset hvidløg.
3. Bag dem ved 180 grader varmluft i 40 min.. Giv dem lidt grill på toppen de sidste 5-7 min

Imens kan du ordne grønkålen, da den har godt af at stå og trække i dressingen.
4. Vask grønkålen og pluk bladene af stilken.
5. Dup grønkålen tør for væske med et viskestykke.
6. Finsnit grønkålen og kom den i en skål.
7. Rør ingredienserne sammen til dressingen og smag den til. Du smager den til ved at tage et lille stykke grønkål, dyppe det i dressingen og smag på det. Smag til om dressingen mangler noget.
8. Vend dressingen i kålen og lad den stå og trække ved stuetemperatur. Gerne ½ times tid.
9. Imens kan du riste solsikkekernerne på en tør pande til de er gyldne. Lad dem afkøle på en tallerken.
10. Tag græskaren ud og lad det afkøle en smule.
11. Vend græskar og solsikkekerner i grønkålen og serverer.

img_4874