IMG_2051

Jeg har aldrig prøvet at bage med hvid hvede før, så da jeg omsider er blevet ejer af denne sjove meltype så skulle det da prøves. Hvid hvede er helt særlig, fordi skaldele og kim netop er bevaret i hveden, hvilket betyder man får et fuldkornsprodukt, der, tror det eller ej, er helt hvidt og kan se syndigt ud men er kanonsundt. Fuldkorn er vigtig for os, fordi vi får alle de vigtige fibre, vitaminer og mineraler samt bidrager til et sundt fordøjelsessystem.
Det er vigtigt at bollerne får lov at hæve længe for at blive saftigt og spændstigt og ikke tørre. Jeg lod dem hæve ca. 16 timer, og de blev dejlig saftige og fik en sej og lækker skorpe!

Langtidshævede fuldkornsboller med hvid hvede (ca. 20 boller)
Ingredienser:
100 g rugkerner
2 dl kogende vand

8 dl koldt vand
10 g gær
1 spsk salt
1 spsk sukker
75 g havregryn
400-500 g fuldkorns hvid hvedemel
1 æg til pensling

Fremgangsmåde:
1. Kom rugkernerne i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad det trække ca. 1 time.
2. Rør gær ud i koldt vand og tilsæt salt, sukker og rugkernerne.
3. Kom først havregryn og derefter melet i væsken og rør dejen sammen til den har en grødagtig konsistens. Rør ca. 10-15 min enten i røremaskine eller ved håndkraft til dejen får en sammenhængende, blød konsistens.
4. Dæk dejen til med husholdningsfilm og sæt skålen i køleskabet 8-16 timer.

Efter 8-16 timers hævning:
5. Tænd ovnen på max varmluft.
6. Fordel dejen i 9 klatter på en bageplade beklædt med bagepapir med en ske (dyp den i koldt vand undervejs det hjælper på det ikke klistre så meget). Pensl bollerne med æg.
7. Når ovnen er varm sættes bollerne i ovnen og skru derefter ned på 225 grader.
8. Bag dem i ca. 15 min.
IMG_2069